Een elektrische boot kopen: wat komt erbij kijken?

Er zijn steeds meer mensen die de voordelen van elektrisch varen hebben ontdekt en kiezen voor een boot die klaar is voor de toekomst. In dit blog, vertellen wij, Hylke en Sarah van Team Natural Yachts, u graag meer over wat er bij het aanschaffen van een elektrische boot komt kijken. Lees o.a. meer over hoe lang en hard je kan varen met een elektrische motorboot, of je ook onafhankelijk van walstroom kunt varen, en wat er nu anders is als u een elektrische boot heeft.

Bent u klaar voor uw eigen Tesla op het water? De elektrische auto heeft zijn opmars gemaakt waardoor er steeds meer mensen bekend zijn met elektrisch rijden. Daar kan de boot niet bij achterblijven. We moeten ook eerlijk zeggen, als u eenmaal de stap naar elektrisch vervoer heeft gemaakt kunt u bijna niet meer terug. Het comfort, het gemak, de economische voordelen, geen uitstoot, de gebruiksvriendelijkheid; de voordelen zijn u waarschijnlijk niet ontgaan. Wij, Natural Yachts, bieden moderne jachten met state-of-the-art technieken aan, de eerste zero-emissie lijn Northman motorjachten.

Hoe lang en hard kan ik varen met een elektrische boot? Hoe lang en hoe hard kan je varen met een elektrische boot is misschien wel een van de eerste vragen die u zich stelt. Wij baseren de elektrische configuratie op uw vaargebied, vaarprofiel, speciale wensen en de mogelijkheden van de boot. Hoe lang u kunt varen is afhankelijk van de grootte van het batterijpakket en de snelheid waarmee u vaart.

Northman 1200 Electric

Gaan we bij de Northman 1200 Electric uit van ons demonstratie jacht in onze experience vloot dan hebben we het over een maximale vaarrange van 20 uur met een range van 140 km bij een snelheid van 7 km/u. Zie onderstaande tabel. Het gaat hierbij alleen om de energie uit het batterijpakket, dit is dus zonder bijladen, zonder opladen via de zonnepanelen én zonder de brandstofcel range extender.

Vaarbereik Northman 1200 Electric – extra long range Snelheid @ 7km/h ca 20 hours, range 140 km

Snelheid @ 9km/h ca 13 hours, range 115 km

Snelheid @ 11km/h ca 9 hours, range 100 km

Snelheid @ 12km/h ca 7 hours, range 85 km

"Ja, ik wil graag alle specificaties bekijken van de Northman 1200 Electric” hierin zijn ook de mogelijkheden voor een kleiner vaarbereik aangegeven.

Heeft de 9 meter elektrische motorboot ook zo’n groot vaarbereik? Als we hierbij uitgaan van de Northman Nexus Revo 870 Electric in onze experience vloot dan kunt u met dit jacht zeker ook de 140 km bereiken. Ook hier is alleen gerekend met het batterijpakket zonder dat er wordt bijgeladen. De range van de Nexus Revo 870 Electric is zelfs nog te vergroten met zonnepanelen en/of een brandstofcel range extender.

Vaarbereik Northman Nexus Revo 870 Electric – extra long range

Snelheid @ 7km/h ca 20 hours, range 140 km

Snelheid @ 9km/h ca 13 hours, range 115 km

Snelheid @ 11km/h ca 9 hours, range 100 km

“Ja, ik wil graag alle specificaties bekijken van de Northman Nexus Revo 870 Electric” hierin zijn ook de mogelijkheden voor een kleiner vaarbereik aangegeven.


Zoals u kunt opmaken uit bovenstaande gegevens kunt u met onze elektrische jachten comfortabel grote(re) vaartochten maken, de zee op of een tocht naar Zuid-Frankrijk maken. Vaart u alleen op de binnenmeren of is er veel walstroom aanwezig en voldoet een kleiner batterijpakket ook? Vraag onze specificaties aan voor een compleet overzicht van de verschillende batterijpakketten. We adviseren u graag over de mogelijkheden!


Onafhankelijk van walstroom Wilt u niet afhankelijk zijn van walstroom? Het is ook mogelijk een range extender toe te voegen aan de elektrische configuratie. De range extender produceert de stroom voor de batterijen. Wij bieden twee soorten range extenders aan; een traditionele diesel generator, ook verkrijgbaar als back-up generator of een zero-emissie en stille oplossing in de vorm van een brandstofcel. De Direct Methanol brandstof cel produceert groene stroom aan boord waardoor u onafhankelijk van walstroom kunt varen.

Opladen Het opladen van de elektrische boot is eenvoudig want u hoeft er niet speciaal een tankstation voor op te zoeken. Ook hoeft u niet een speciale laadpaal zoals bij een elektrische auto te vinden. In havens en bij gemeentelijke ligplaatsen zijn er bijna altijd walstroom aansluitingen beschikbaar.