top of page

Elektrisch varen, hoeveel CO2 kun je besparen?

Aktualisiert: 26. Feb. 2022

Goede voornemens, heeft u ze? Bij de start van het nieuwe jaar heeft iedereen het erover. Wij vragen ons zelf af, wat worden de groene voornemens voor 2021? Ons familiebedrijf Natural Yachts staat bekend om de zero emissie lijn Northman jachten. Dit jaar mogen wij twee nieuwe elektrische jachten toevoegen aan onze verhuur- en experience vloot waarbij we uitkomen op drie elektrische jachten in totaal. Hoeveel CO2 reductie levert dit op? In dit blog leggen we u graag uit hoeveel CO2 we met deze drie Northman jachten kunnen besparen.

Groene voornemens Natural Yachts mag in 2021 twee nieuwe jachten toevoegen aan de verhuur- en experience vloot. Het gaat hierbij om ons vlaggenschip, de Northman 1200 Electric, dit is een twaalf meter jacht voor 6 personen. Daarnaast voegen we ook de elegante en sportieve Nexus Revo 870 Hardtop toe aan onze vloot, een 8 meter jacht voor 4 personen. Beide jachten worden uitgerust met een zero emissie aandrijflijn wat een CO2 reductie oplevert. Met de Nexus Revo 870 Cabrio Electric die vorig jaar al was toegevoegd aan de verhuurvloot komen we in 2021 op een totaal van drie 100% elektrische jachten.

Northman 1200 Electric De Northman 1200 Electric is een motorjacht met een hoog comfort niveau, het is een jacht van 12,26 m lang en 3,50 m breed. Dit jacht beschikt over 3 tweepersoons hutten en 2 badkamers, met elk een douche en toilet. Het jacht is zeer geschikt voor een comfortabel en tevens duurzaam verblijf op het water voor 6 personen. Niet alleen door het ontwerp is dit jacht comfortabel, de elektrische aandrijflijn zorgt voor een ultieme beleving op het water, men kan stil en zonder uitstoot varen!

Northman Nexus Revo 870 Electric De Northman Nexus Revo 870 Electric is een motorboot voor 4 personen. Ondanks de geringe afmetingen, van 8.70 m en een breedte van 2,90 m biedt de boot veel comfort en ruimte. De Northman Nexus Revo 870 is beschikbaar in twee varianten, een cabrio die flexibel ingezet kan worden om zo optimaal van het buitenleven te genieten en een hardtop variant. De hardtop variant is uitgekozen voor de nieuwe Nexus Revo 870 Electric die in 2021 aan de vloot wordt toegevoegd. Op de hardtop komen zonnepanelen waarmee de batterijen weer opgeladen kunnen worden zodat ook een langer verblijf in de natuur mogelijk is.


CO2 reductie Om de CO2 reductie te kunnen bepalen die de Nexus Revo 870 Cabrio Electric, de Nexus Revo 870 Hardtop Electric en de Northman 1200 Electric gaan opleveren is de vergelijking genomen bij vergelijkbare kleine schepen die een gemiddeld verbruik hebben van 3,28 (8 meter) tot 5,48 (12 meter) liter diesel per vaaruur. Hierbij wordt uitgegaan van 30,5 vaaruren per week in combinatie met 12 generator uren (ca. 2 liter diesel per uur) waarbij is gerekend met 25 weken dat de jachten operatief zijn in de verhuur en experience center. Dit leidt tot een reductie van bijna 11.000 liter diesel per jaar en een reductie van de CO2 uitstoot met ruim 35 ton per jaar. Ruim genomen komt dit overeen met ruim 250.000 autokilometers bij 120,5 gram CO2 per kilometer (gemiddeld uitstoot Europees wagenpark).

Conclusie De drie elektrische Northman jachten die in 2021 onderdeel zijn van de verhuur- en experience vloot van Natural Yachts leveren een aanzienlijke CO2 reductie op van ruim 35 ton CO2 uitstoot per jaar wat ruim gelijk staat aan 250.000 autokilometers bij 120,5 gram CO2 per kilometer.



Wilt u zelf ook uw groene voornemens voor 2021 uitvoeren? Ga in eigen land op vakantie op een zero emissie elektrische jacht! Bekijk de verhuurvloot van Natural Yachts. Of wilt u de zero emissie jachten ervaren in onze experience center? Bekijk hier de actuele bezoek mogelijkheden.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit blog? Neem contact met ons op, we staan u graag te woord. Met vriendelijke groet, Sarah – Team Natural Yachts.

bottom of page