top of page

Vaarroute Súdwest Friesland: Van knusse dorpjes tot stille en uitgestrekte Friese meren

Aktualisiert: 24. Feb. 2022

Vanuit Heeg kun je alle kanten op om Friesland vanaf het water te ontdekken. Het rondje Friesland binnendoor: vertrek in Heeg, via een uitstapje naar Langweer, naar Lemmer en via Sloten weer terug naar Heeg. Deze tocht kan in een dag gevaren worden, maar het is nog leuker om meerdere dagen voor deze vaarroute in te plannen. Zo heeft u alle tijd om de gezellige plaatsjes te ontdekken en in alle rust te varen.

Boating Route Friesland: Heeg, Langweer, Lemmer, Sloten, Balk, Heeg

Zwart pijltje: route. Groen sterretje: MarBoei ankerplaatsen. Rode stip: locatie met Marrekritte ligplaatsen. Blauw vierkant: meerdere locaties met Marrekrite ligplaatsen. Lees hier meer over de Marrekrite ligplaatsen.


Toervaren: vanuit Heeg naar Lemmer en via Sloten weer terug

Vanuit Heeg ga je over het Johan Frisokanaal / Jeltesloot naar het Prinses Margriet kanaal. Hier ga je stuurboord uit. Kijk hier goed uit voor vrachtschepen door goed stuurboord (rechts) te houden en goed om je heen te blijven kijken. Zin in een uitstapje? Het is ook mogelijk om het kanaal over te steken en via de Janesloot Langweer aan te doen. In het andere geval kun je in een rechte lijn richting Lemmer varen.

Vanuit Lemmer ga je aan het eind van de Zijlroede stuurboord uit, een stukje over het Prinses Margrietkanaal en de Groote Brekken. Bijna aan het eind als je de brug van Spannenburg ongeveer recht voor je hebt, ga je bakboord (links) uit de Rijnsloot in, die gevolgd wordt door de Kromme Ee en de Woudsloot. Aan het eind ga je stuurboord de Boomsvaart in en dan is Sloten al in zicht.

Tip: Na de Kromme Ee en voordat je de Woudsloot in vaart kom je op het Brandermeertje, hier is het heerlijk toeven ‘voor anker’ aan de Mar-boeien van Marrekrite of aan de Marrekrite steigers. Een ideale plek om tot rust te komen, lekker te zwemmen of te suppen.”


Als je richting Sloten vaart kun je aan bakboord aan de Marrekrite steigers aanmeren, vanaf daar is het zo’n 10-15 minuten lopen naar de stad.

Of je kunt aan bakboord voor de Molen aanmeren, een prachtige plek, wel vaak druk. Mocht je geen aanlegplaats hebben gevonden kun je ook eerst door de brug waarna je aan bakboord in de haven kunt aanleggen. Let op er zijn in de haven speciale aanlegplaatsen voor passanten en voor als je wilt overnachten.


Wist je dat: Sloten is met zijn 800 inwoners de kleinste stad van de Friese Elfsteden. Een knus stadje met een compact autovrij centrum (met beschermd stadsgezicht), dat wordt gedomineerd door monumentale koopmanshuizen met fraaie hals-en trapgevels. Het plaveisel bestaat uit bolkeien en langs de waterkant staan linden waarmee het een schilderachtig tafereel vormt.”


Wat te doen in Sloten: Het monumentale Stedhus Sleat is gevestigd in het voormalige stadhuis van Sloten, gebouwd tussen 1759 en 1761. Dit museum is zeker een bezoekje waard. Het vertelt de geschiedenis van deze parel van de Friese Elsteden, maar je vindt er ook een bezienswaardige collectie toverlantaarns.”

Als je vanuit Sloten de vaarweg volgt kom je uit op het Slotermeer. Zin in een uitstapje? Vaar via de vaargeul bakboord aanhoudend richting Balk. Anders vaar je rechtdoor via de vaargeul naar Woudsend. Woudsend is een pittoresk plaatsje die het zeker ook waard is om te bezoeken. Waarbij de molen, kerk en gevelhuisjes kenmerkend zijn voor deze plaats .


In Woudsend kom je de laatste brug van dit traject tegen waarna je na een stukje Heegermeer weer in Heeg aankomt.

Wist je dat: Heeg vroeger grote bekendheid genoot door de internationale palinghandel. Vanaf 1731 tot in de jaren 30 van de vorige eeuw voeren palingaken af en aan naar London. Dat de Engelsen de Friese paling in hun armen sloten, blijkt uit het feit dat de palingschepen als enige gratis aan de Dutch Mooring bij de Tower Bridge mochten afmeren.”

Wil je ook op een Northman 1200 of een Nexus Revo 870 Friesland ontdekken? Bekijk de verhuurvloot van Natural Yachts.

bottom of page